• Home
  • Pet
  • Διαγνωστική Προσέγγιση Πιθανής Επιπολης Νεκρολυτικής Δερματίτιδας (Ηπατοδερματικό σύνδρομο) σε σκύλο

Τελευταία Νέα

png

Μιλτιάδης Σβανιάς, Γεώργιος Μαντζιάρας, Σπυρίδων Ράντος
Κτηνίατροι. Ελεύθεροι επαγγελματίες.

Εισαγωγή

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση της διαγνωστικής προσέγγισης του συνδρόμου της επιπολής νεκρολυτικής δερματίτιδας (ΕΝΔ) του σκύλου.

Υλικά και μέθοδοι

Αρσενικός ημίαιμος σκύλος προσκομίστηκε με ανορεξία και δερματικές αλλοιώσεις στα χείλη, στο όσχεο και στο κατώτερο τμήμα των άκρων. Οι αλλοιώσεις αυτές ήταν μη κνησμώδης και περιελάμβαναν αλωπεκία – υποτρίχωση, ερύθημα, εφελκίδες, διαβρώσεις – έλκη και υπερκεράτωση πελματικών φυμάτων.

Ο σκύλος υποβλήθηκε στις παρακάτω εργαστηριακές εξετάσεις:

1. Βαθειά ξέσματα από τις δερματικές αλλοιώσεις όπου δεν βρέθηκαν παράσιτα.

2. Κυτταρολογική εξέταση υλικού που λήφθηκε από τις αλλοιώσεις και στο οποίο βρέθηκαν εκφυλισμένα ουδετερόφιλα, φαγοκυτταρωμένοι κόκκοι και σημαντικός αριθμός Malassezia spp.

3. Αιματολογική εξέταση στην οποία διαπιστώθηκε αναιμία.

4. Βιοχημικές εξετάσεις του ορού του αίματος, όπου διαπιστώθηκε αυξημένη δραστηριότητα αλκαλικής φωσφατάσης (ALP) και αλάνινο-αμινοτρανσφεράσης (ALT).

5. Ορολογικός έλεγχος για λεισμανίωση (IFA), ο οποίος ήταν αρνητικός.

6. Έλεγχος για αντιπυρηνικά αντισώματα (ANA test) ), ο οποίος ήταν αρνητικός

7. Υπερηχοτομογραφική εξέταση κοιλίας, όπου διαπιστώθηκε συρρίκνωση και διάχυτη ετερογένεια του ηπατικού παρεγχύματος με πολλαπλές υποηχογενείς εστιακές αλλοιώσεις.

8. Κυτταρολογική εξέταση δειγμάτων ήπατος ύστερα από καθοδηγούμενη με υπέρηχο παρακέντηση με λεπτή βελόνα. Τα ευρήματα ήταν συμβατά με ηπατίτιδα και κενοτοπίωση του οργάνου.

Αποτελέσματα

Ως πιθανότερη διάγνωση τέθηκε η επιπολής νεκρολυτική δερματίτιδα. Η προσπάθεια θεραπευτικής αγωγής περιελάμβανε την αντιμετώπιση των βακτηριακών επιπλοκών και της Malassezia spp, την υποστήριξη της ηπατικής λειτουργίας με τη χορήγηση s-adenosylemethionine (SAME) και τη χορήγηση γλυκοκορτικοειδών. Υπήρξε βελτίωση των δερματικών αλλοιώσεων και της γενικής κατάστασης του σκύλου αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Στο ζώο διενεργήθηκε ευθανασία, κατόπιν σχετικής επιθυμίας των ιδιοκτητών. Η νεκροτομική εξέταση που διενεργήθηκε στη συνέχεια κατέδειξε την συρρίκνωση του ήπατος, χωρίς άλλες ενδοκοιλιακές αλλοιώσεις.

Συμπεράσματα

Το σύνδρομο της ΕΝΔ είναι ένα σχετικά σπάνιο νόσημα με δυσμενή πρόγνωση και το οποίο δεν διαγιγνώσκεται εύκολα. Η οριστική διάγνωση τίθεται μόνον κατόπιν βιοψίας των δερματικών αλλοιώσεων ή/και του ήπατος. Οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις δεν είναι ειδικές και μπορούν να αποπροσανατολίσουν τον κλινικό κτηνίατρο.

πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την παρουσίαση