• Home
  • Μικρά Θηλαστικά

Μικρά Θηλαστικά

png
Χάμστερ
Κουνέλια
Σκίουροι
Ινδικά Χοιρίδια

Είναι μικρό τρωκτικό νυκτόβιο και το είδος που συνήθως βρίσκεται στα pet-shop και κατάγεται από τη Συρία.

Είναι ζώα χορτοφάγα ή παμφάγα και έχουν σε αντίθεση με το μέγεθός τους μεγάλη ανάγκη σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι έτοιμες τροφές είναι πλήρεις και άρα μάλλον οι καλύτερες για το ζωάκι σας. Πριν το αγοράσετε να προσέξετε να είναι καθαρό σε όλη την έκτασή του. Συνήθως δεν είναι επιθετικά ζώα, μπορεί όμως να δαγκώσουν αν φοβηθούν. Η διάρκεια ζωής τους είναι 1,5 - 3 χρόνια.

Ωριμάζουν σεξουαλικά σε ηλικία 6 - 8 εβδομάδων. Ο οίστρος διαρκεί 4 ημέρες και η κύηση 15 - 18 ημέρες. Τα χάμστερ διατηρούνται σε κλουβιά μεταλλικά ή πλαστικά το δάπεδο των οποίων θα πρέπει να καλύπτεται με στρωμνή από αποστειρωμένο πριονίδι. Επιπλέον πρέπει να εμπλουτισθεί ο χώρος διαβίωσης με εξαρτήματα άσκησης π.χ. ρόδες, σωλήνες. Η θερμοκρασία στο χώρο διαβίωσης του ζώου πρέπει να κυμαίνεται στους 19 - 23 βαθμούς κελσίου. Σε θερμοκρασία κάτω από 5 βαθμούς κελσίου πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

Ανήκουν στην οικογένεια των λαγόμορφων και βρίσκονται σε όλο τον κόσμο εκτός της Αυστραλίας και της Ν. Ζηλανδίας.

Αποτελούν ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά και γονείς που δεν έχουν χρόνο να βγάζουν βόλτα ένα σκύλο. Μεγάλη είναι η προτίμηση των περισσότερων για κουνέλια νάνους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πολλά κουνέλια νάνοι που διατίθενται στο εμπόριο δεν είναι γνήσια αλλά συχνά είναι διασταυρώσεις κουνελιών νάνων με κουνέλια από μικρότερες ράτσες ή νεαρά μικρόσωμα κουνέλια που πωλούνται σαν κουνέλια νάνοι. Ένα σημάδι που δείχνει ότι πρόκειται για κουνέλι νάνος είναι τα ιδιαίτερα κοντά αφτιά του. Τα ενήλικα αφτιά έχουν μήκος μεταξύ 4,5 και 5,5 εκατοστά και σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 7 εκατοστά. Ποτέ μην αγοράζετε κουνέλι μικρότερο των έξι εβδομάδων. Πριν την αγορά παρατηρήστε καλά το κουνέλι. Η μύτη δεν πρέπει να τρέχει και τα μάτια δεν πρέπει να έχουν τσίμπλες. Το τρίχωμα πρέπει να είναι λείο, γυαλιστερό και σφιχτά κολλημένο στο δέρμα. Τα αυτιά θα πρέπει να είναι καθαρά χωρίς κοκκινίλες ή κρούστες. Αν το κουνέλι μένει ζαρωμένο στη γωνία με το τρίχωμα αναμαλλιασμένο, τότε αυτό είναι σημάδι αρρώστειας. Όταν το κουνελάκι μας έρθει στο σπίτι δώστε του χρόνο για να εξοικειωθεί στο χώρο σας. Αποφύγετε να φοβίσετε το ζώο με δυνατούς θορύβους και να μιλάτε ήρεμα όταν πλησιάζετε το κλουβί. Όταν το κουνέλι δείχνει περιέργεια όταν πλησιάζετε και σηκώνεται στα πίσω πόδια, τότε ξέρετε ότι έχει προσαρμοστεί.

Το είδος που βρίσκεται συνήθως στα pet-shops είναι ο σιβηρικός σκίουρος που είναι ημερόβιο τρωκτικό το οποίο ζει μέσα σε τρύπες στο έδαφος και στα δέντρα. Έχει τρίχωμα χρώματος γκρί-καφέ με λευκωπές ταινίες και λευκές περιοχές γύρω από τους οφθαλμούς.

Έχει μεγάλους ζυγωματικούς θυλάκους που εξυπηρετούν στην αποθήκευση της τροφής. Είναι κοπροφάγο ζώο και με τον τρόπο αυτό προσλαμβάνει βιταμίνη Β και Κ. Η διάρκεια ζωής του κυμαίνεται από 8 (αρσενικά) - 12 χρόνια (θηλυκά) σε αιχμαλωσία. Διατηρούνται σε ευρύχωρα κλουβιά με διαστάσεις βάση x μήκος x ύψος = 3,5 m τουλάχιστο. Τα κλουβιά δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα απευθείας στο ηλιακό φώς και να μην βρίσκονται κοντά σε συσκευές τηλεόρασης. Η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία 15,6 kHz διαταράσει την συμπεριφορά τους. Πέφτουν σε χειμερία νάρκη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά ξυπνούν κατά διαστήματα για να τραφούν και να ασκηθούν.

Προέρχονται από τα βουνά και τις πεδιάδες της Νότιας Αμερικής, όπου ζούν ως άγρια αλλά εκτρέφονται και για διατροφή. Στη φύση ζουν σε ομάδες 5 - 10 ατόμων γι'αυτό και σε αιχμαλωσία ζουν πολλά μαζί χωρίς προβλήματα. Είναι μη επιθετικά ζώα και επικοινωνούν με ήχους.

Πρέπει να γονιμοποιούνται πριν την ηλικία των 7 μηνών για να αποφευχθεί τυχόν δυστοκία, η οποία οφείλεται στην συνοστέωση της ηβικής σύμφησης. Η θερμοκρασία διατήρησής τους είναι 16 - 24 βαθμοί κελσίου. Για τη διατροφή τους, η χορήγηση έτοιμων τροφών είναι η καλύτερη. Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι απαραίτητο να προσλαμβάνουν βιταμίνη C με την τροφή ή σε συμπλήρωμα καθημερινά διότι δεν έχουν την ικανότητα να τη συνθέτουν.