Οδοντιατρικές υπηρεσίες

png

Η τρυγία (πέτρα) στα δόντια αποτελεί μια πολύ συχνή παθολογική κατάσταση. Αφορά τόσο το σκύλο όσο και τη γάτα και εμφανίζεται συνήθως από την ηλικία των 5-6 ετών. Πρόκειται για εναπόθεση αλάτων πάνω στα δόντια και σχετίζεται τόσο με διατροφικούς όσο και με γονιδιακούς παράγοντες.

Εμφανίζεται πιο συχνά σε μικρόσωμες και σε μεσαίου μεγέθους φυλές σκύλων. Ο ιδιοκτήτης παραπονιέται σε αυτή την περίπτωση για την κακοσμία του στόματος η οποία μπορεί να είναι σε αρκετές περιπτώσεις πολύ έντονη έως και ανυπόφορη! Αυτή οφείλεται στην φλεγμονή που αναπτύσεται ιδιαίτερα στην περιοχή ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα και η οποία χαρακτηρίζεται ως ουλίτιδα. Η ουλίτιδα καταστρέφει τα ούλα, το στήριγμα δηλαδή των δοντιών και αυτό έχει ως συνέπεια την πτώση τους.

Η θεραπεία συνίσταται στην απομάκρυνση της τρυγίας και την χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης. Αυτό γίνεται με την χρησιμοποίηση υπερήχων με τους οποίους επιτυγχάνεται ο πλήρης καθαρισμός των δοντιών ακόμη και υποουλικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως συνίσταται ο έλεγχος της στοματικής κοιλότητας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και προληπτικά το βούρτσισμα των δοντιών και όπου αυτό δεν είναι δυνατό, τη χρήση χλωρεξιδίνης ή αντισηπτικών σε υγρή μορφή για το νερό ,σε μορφή σκόνης ή σε μορφή τζελ. Στο ιατρείο μας υπάρχει πλήρης οδοντιατρική μονάδα με την οποία μπορούμε να παρέχουμε εξελιγμένες θεραπείες όπως εξαγωγές, καθαρισμό δοντιών, εμφράξεις και όψεις ρητίνης.