Στειρώσεις

png

Τι είναι η στείρωση;

Είναι μια χειρουργική επέμβαση σε ένα θηλυκό ζώο για την πρόληψη της εγκυμοσύνης μέσω της αφαίρεσης των αναπαραγωγικών οργάνων (ωοθήκες, μήτρα). Η στείρωση σε ένα αρσενικό ζώο ή ευνουχισμός είναι η χειρουργική αφαίρεση των αναπαραγωγικών αδένων του (όρχεις).

Ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς ιδιοκτήτες είναι το αν θα πρέπει να στειρώσουν την γάτα ή τον σκύλο τους. Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σας.

Αλήθειες και μύθοι για τη στείρωση

ΜΥΘΟΣ

Αυτό είναι εντελώς περιττό και το μόνο που κάνει είναι να συμβάλλει στο πρόβλημα υπερπληθυσμού των ζώων.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Τα στειρωμένα ζώα δεν αισθάνονται πλέον την ανάγκη να περιπλανώνται προς αναζήτηση συντρόφου για να ζευγαρώσουν. Αυτό κάνει μικρότερη την πιθανότητα να χαθεί, να εμπλακεί σε καυγά, να τραυματιστεί, να δηλητηριαστεί ή να πέσει θύμα τροχαίου ατυχήματος. Επίσης, στις θηλυκές μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και εξαλείφει τις πιθανότητες για πυομήτρα. Στα αρσενικά μειώνει τις πιθανότητες φλεγμονών ή καρκίνου του προστάτη, καρκίνου των όρχεων και περιπρωκτικών όγκων. Τέλος προλαμβάνονται τα αφροδίσια νοσήματα.

ΜΥΘΟΣ

Η διαδικασία του σεξ στα ζώα πηγάζει αποκλειστικά από ορμονικές διαδικασίες οι οποίες αποσκοπούν στην διαιώνιση του είδους και όχι για ευχαρίστηση.

ΜΥΘΟΣ

Υπάρχουν ειδικές τροφές που μπορούν να προλάβουν το φαινόμενο αυτό.

ΜΥΘΟΣ

Έχουμε ήδη αλλάξει τη φύση με την εξημέρωση των σκύλων και των γάτων και την μετατροπή τους σε κατοικίδια. Θα πρέπει να αποδεχθούμε την ευθύνη για την επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Γίνονται, γενικά, πιο τρυφερά, χωρίς όμως να αλλάζουν άλλοι παράμετροι του χαρακτήρα τους όπως για παράδειγμα η διάθεση για κυνήγι ή οι συναναστροφές τους με τους ανθρώπους.