Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση

png

Ηλεκτρονική ταυτοποίηση ζώων συντροφιάς

Σύμφωνα με το νόμο 3170/2003 και 4039/2014 μια από τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς (σκύλος – γάτα) είναι η σήμανση και η καταγραφή του κατοικιδίου τους με ηλεκτρονικό τρόπο. Η ηλεκτρονική ταυτότητα πρόκειται για μια μικρή κάψουλα μεγέθους κόκκου ρυζιού από βιοαδρανές υλικό, η οποία περιέχει το μοναδικό παγκοσμίως κωδικό σήμανσης.

Η εμφύτευση της κάψουλας γίνεται με μια απλή ένεση κάτω από το δέρμα του ζώου, στην αριστερή πλευρά του τραχήλου. Γίνεται εύκολα, χωρίς αναισθησία και διαρκεί όσο η χορήγηση ενός εμβολίου. Ο κωδικός της ταυτότητας (microchip) μαζί με τα πλήρη στοιχεία του ζώου και του ιδιοκτήτη καταγράφονται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του υπουργείου Γεωργίας το οποίο σύμφωνα με το νόμο είναι υπεύθυνο μαζί με τους πιστοποιημένους κτηνιάτρους για τη διατήρηση των στοιχείων.Ο κτηνίατρος θα σας παραδώσει δύο αντίγραφα του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης.Το ένα το κρατάτε εσείς και το άλλο το παραδίδετε στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου σας.Ο ιδιοκτήτης οφείλει να ενημερώνει υπεύθυνα τον κτηνίατρο που διενήργησε την καταγραφή για κάθε μεταβολή στα στοιχεία του microchip (διεύθυνση, τηλέφωνο, απώλεια κ.λ.π.)

Αν χάσετε το κατοικίδιό σας ενημερώστε τον κτηνίατρό σας για την απώλεια αναφέροντας τον κωδικό σήμανσης και τα στοιχεία του. Ο κτηνίατρος θα αναφέρει την απώλεια στον ιστότοπο του υπουργείου.Αν κάποιος βρει το κατοικίδιό σας και μη γνωρίζοντας τον ιδιοκτήτη του, το υιοθετήσει, θα επισκεφθεί σύντομα κάποιον κτηνίατρο για να ελέγξει την υγεία του ζώου και να του προσφέρει τις βασικές φροντίδες υγείας.

Γνωστοποιώντας την εύρεση στον κτηνίατρο, το πρώτο που θα κάνει αυτός είναι να διαπιστώσει αν το κατοικίδιο είναι σημασμένο. Έτσι με τη βοήθεια του ειδικού ανιχνευτή (scanner) θα βρει τον κωδικό σήμανσης. Εφόσον έχετε δηλώσει την απώλειά του ο κτηνίατρος όπως και όλοι οι κτηνίατροι πανελλαδικώς θα το γνωρίζει μέσω του ιστότοπου του υπουργείου οπότε θα ενημερώσει αυτόν που προσκόμισε τον σκύλο στο ιατρείο ότι ο σκύλος ανήκει σε κάποιον άλλο και ότι θα πρέπει να επιστραφεί στον νόμιμο ιδιοκτήτη του. Έτσι θα έχετε και πάλι κοντά σας το αγαπημένο σας ζωάκι χωρίς κανείς να μπορεί να σας αμφισβητήσει.

Η ηλεκτρονική σήμανση είναι ασφαλής. Η κάψουλα παραμένει εφ’όρου ζωής σταθεροποιημένη στο σημείο εμφύτευσης και ΔΕΝ εκπέμπει καμμία ακτινοβολία!