Η fltud (ή παλαιότερα fus) αποτελεί μια αρκετά συχνή αιτία προσκόμισης γατιών στο ιατρείο. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται συχνές προσπάθειες για ούρηση (ο ιδιοκτήτης παρατηρεί ότι η γάτα κάθεται με . . . τις ώρες στην τουαλέτα της χωρίς να ουρεί ή να βγάζει μόνο σταγόνες), να ουρεί σε μέρη που δε συνήθιζε, να βγάζει κραυγές κατά τις προσπάθειες για ούρηση ή το ούρο να περιέχει αίμα. Οι αιτίες για την εμφάνιση του flutd μπορεί να είναι λίθοι στη κύστη (κυστικοί ουρόλθοι), βακτηριακή λοίμωξη του ουροποιητικού, καρκίνος ή άλλης αιτιολογίας μάζες της ουροδόχου κύστης. Πολλές φορές βέβαια αδυνατούμε να προσδιορίσουμε το ακριβές αίτιο των κλινικών συμπτωμάτων οπότε αναφερόμαστε στο σύνδρομο αυτό ως ιδιοπαθής κυστίτιδα της γάτας. Η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει τις εξής δυνατότητες:
α) ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ: Τα αποτελέσματα της ανάλυσης ούρου μπορεί να ποικίλουν όπως εμφάνιση πυουρίας, αιματουρίας, πρωτεϊνουρίας κρυσταλλουρίας, μεταβολές στο ειδικό βάρος, ωστόσο λίγα από αυτά είναι ειδικά για κάποιο νόσημα της ουροδόχου κύστης. Έτσι η κρυσταλλουρία για παράδειγμα μπορεί να διαπιστωθεί σε αρκετές γάτες χωρίς συμπτώματα απο το κατώτερο ουροποιητικό.
β) ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ: Σε ένα απλό ακτινογράφημα κοιλίας σε γάτες με flutd που περιλαμβάνει ολόκληρο το ουροποιητικό και την ουρήθρα σε ποσοστά ~20% έχουμε ευρήματα συμβατά με κυστική ουρολιθίαση.
γ) ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ: Ελέγχονται βιοχημικοί παράμετροι με έμφαση στη Κρεατινίνη και στην Ουρία και έτσι εξάγουμε συμπέρασμα για την λειτουργεία των νεφρών. Η θεραπεία του fltud εξαρτάται απο την εκάστοτε αιτία και μπορεί να περιλαμβάνει χορήγηση αντιβιοτικών, αναλγητικών, χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ουρολίθων, χορήγηση ειδικής διατροφής και αλλαγές στο περιβάλλον διαβίωσης.