Γάτες με συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό (fltud)

Η fltud (ή παλαιότερα fus) αποτελεί μια αρκετά συχνή αιτία προσκόμισης γατιών στο ιατρείο. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται συχνές προσπάθειες για ούρηση (ο ιδιοκτήτης παρατηρεί ότι η γάτα κάθεται με . . . τις ώρες στην τουαλέτα της χωρίς να ουρεί ή να βγάζει μόνο σταγόνες), να ουρεί σε μέρη που δε συνήθιζε, να βγάζει κραυγές κατά τις προσπάθειες για ούρηση ή το ούρο να περιέχει αίμα. Οι αιτίες για την εμφάνιση του flutd μπορεί να είναι λίθοι στη κύστη (κυστικοί ουρόλθοι), βακτηριακή λοίμωξη του ουροποιητικού, καρκίνος ή άλλης αιτιολογίας μάζες της ουροδόχου κύστης. Πολλές φορές βέβαια αδυνατούμε να προσδιορίσουμε το ακριβές αίτιο των κλινικών συμπτωμάτων οπότε αναφερόμαστε στο σύνδρομο αυτό ως ιδιοπαθής κυστίτιδα της γάτας. Η διαγνωστική προσέγγιση περιλαμβάνει τις εξής δυνατότητες:

α) ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ: Τα αποτελέσματα της ανάλυσης ούρου μπορεί να ποικίλουν όπως εμφάνιση πυουρίας, αιματουρίας, πρωτεϊνουρίας κρυσταλλουρίας, μεταβολές στο ειδικό βάρος, ωστόσο λίγα από αυτά είναι ειδικά για κάποιο νόσημα της ουροδόχου κύστης. Έτσι η κρυσταλλουρία για παράδειγμα μπορεί να διαπιστωθεί σε αρκετές γάτες χωρίς συμπτώματα απο το κατώτερο ουροποιητικό.

β) ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ: Σε ένα απλό ακτινογράφημα κοιλίας σε γάτες με flutd που περιλαμβάνει ολόκληρο το ουροποιητικό και την ουρήθρα σε ποσοστά ~20% έχουμε ευρήματα συμβατά με κυστική ουρολιθίαση.

γ) ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ: Ελέγχονται βιοχημικοί παράμετροι με έμφαση στη Κρεατινίνη και στην Ουρία και έτσι εξάγουμε συμπέρασμα για την λειτουργεία των νεφρών. Η θεραπεία του fltud εξαρτάται απο την εκάστοτε αιτία και μπορεί να περιλαμβάνει χορήγηση αντιβιοτικών, αναλγητικών, χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ουρολίθων, χορήγηση ειδικής διατροφής και αλλαγές στο περιβάλλον διαβίωσης.

09 Οκτ, 2007

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ

Οι μεταβολές στη χρονική διάρκεια ημέρας και νύχτας έδιναν το έναυσμα για την εμφάνιση οίστρων στις γάτες. Αυτό δεν ισχύει πλέον λόγω του τεχνητού φωτισμού στις πόλεις!

περισσότερα...

© Developed by HyperMorph 2013