Υπηρεσίες: Ηλεκτρονική Ταυτοποίηση

Ηλεκτρονική ταυτοποίηση ζώων συντροφιάς

Σύμφωνα με το νόμο 3170/03 μια από τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς (σκύλος - γάτα) είναι η σήμανση και η καταγραφή του κατοικιδίου τους με ηλεκτρονικό τρόπο. Η ηλεκτρονική ταυτότητα πρόκειται για μια μικρή κάψουλα μεγέθους κόκκου ριζιού από βιοαδρανές υλικό, η οποία περιέχει το μοναδικό παγκοσμίως κωδικό σήμανσης.

Η εμφύτευση της κάψουλας γίνεται με μια απλή ένεση κάτω από το δέρμα του ζώου, στην αριστερή πλευρά του τραχήλου. Γίνεται εύκολα, χωρίς αναισθησία και διαρκεί όσο η χορήγηση ενός εμβολίου. Ο κωδικός της ταυτότητας (microchip) μαζί με τα πλήρη στοιχεία του ζώου και του ιδιοκτήτη καταγράφονται σε ειδικό τριπλότυπο έντυπο. Ένα αντίγραφο διατηρεί ο κτηνίατρος στα αρχεία του, ένα αντίγραφο παραδίδεται στον ιδιοκτήτη και το τρίτο, με ευθύνη του κτηνιάτρου, αποστέλεται στον αρμόδιο φορέα για την τήρηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, που όπως έχει οριστεί με Υπουργική Απόφαση είναι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος. Ο ιδιοκτήτης οφείλει να ενημερώνει υπεύθυνα τον κτηνίατρο που διενήργησε την καταγραφή για κάθε μεταβολή στα στοιχεία του microchip (διεύθυνση, τηλέφωνο, απώλεια κ.λ.π.)

Αν χάσετε το κατοικίδιό σας ενημερώστε τον κτηνίατρό σας για την απώλεια αναφέροντας τον κωδικό σήμανσης και τα στοιχεία του. Ο κτηνίατρος θα αναφέρει την απώλεια στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο - ΠΚΣ. Ο ΠΚΣ θα ενημερώσει όλους τους κλινικούς κτηνιάτρους του πανελλαδικού δικτύου για την απώλεια καθώς και την ιστόθεση του συλλόγου στην ειδική σελίδα που υπάρχει για τις απώλεις ζώων με microchip. Αν κάποιος βρεί το κατοικίδιό σας και μη γνωρίζοντας τον ιδιοκτήτη του, τον υιοθετήσει, θα επισκεφθεί σύντομα κάποιον κτηνίατρο για να ελέγξει την υγεία του ζώου και να του προσφέρει τις βασικές φροντίδες υγείας.

Γνωστοποιώντας την εύρεση στον κτηνίατρο, το πρώτο που θα κάνει αυτός είναι να διαπιστώσει εάν το κατοικίδιο είναι σημασμένο. Έτσι με τη βοήθεια του ειδικού ανιχνευτή (scanner) θα βρεί τον κωδικό σήμανσης. Εφόσον έχετε δηλώσει την απώλειά του ο κτηνίατρος όπως και όλοι οι κτηνίατροι πανελλαδικώς θα έχει ειδοποιηθεί από τον ΠΚΣ. Οπότε θα ενημερώσει αυτόν που προσκόμισε τον σκύλο στο ιατρείο ότι ο σκύλος ανήκει σε κάποιον άλλο και ότι θα πρέπει να επιστραφεί στον νόμιμο ιδιοκτήτη του. Έτσι θα έχετε και πάλι κοντά σας το αγαπημένο σας ζωάκι χωρίς κανείς να μπορεί να σας αμφισβητήσει.

Η ηλεκτρονική σήμανση είναι ασφαλής. Η κάψουλα παραμένει εφ'όρου ζωής σταθεροποιημένη στο σημείο εμφύτευσης και ΔΕΝ εκπέμπει καμμία ακτινοβολία!

Για να βρείτε ανακοινώσεις για χαμένα κατοικίδια πατήστε εδώ

 

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ

Οι μεταβολές στη χρονική διάρκεια ημέρας και νύχτας έδιναν το έναυσμα για την εμφάνιση οίστρων στις γάτες. Αυτό δεν ισχύει πλέον λόγω του τεχνητού φωτισμού στις πόλεις!

περισσότερα...

© Developed by HyperMorph 2013