Υπηρεσίες: Καθαρισμός Δοντιών

Η τρυγία (πέτρα) στα δόντια αποτελεί μια πολύ συχνή παθολογική κατάσταση. Αφορά τόσο το σκύλο όσο και τη γάτα και εμφανίζεται συνήθως από την ηλικία των 5-6 ετών. Πρόκειται για εναπόθεση αλάτων πάνω στα δόντια και σχετίζεται τόσο με διατροφικούς όσο και με γονιδιακούς παράγοντες.

Εμφανίζεται πιο συχνά σε μικρόσωμες και σε μεσαίου μεγέθους φυλές σκύλων. Ο ιδιοκτήτης παραπονιέται σε αυτή την περίπτωση για την κακοσμία του στόματος η οποία μπορεί να είναι σε αρκετές περιπτώσεις πολύ έντονη έως και ανυπόφορη! Αυτή οφείλεται στην φλεγμονή που αναπτύσεται ιδιαίτερα στην περιοχή ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα και η οποία χαρακτηρίζεται ως ουλίτιδα. Η ουλίτιδα καταστρέφει τα ούλα, το στήριγμα δηλαδή των δοντιών και αυτό έχει ως συνέπεια την πτώση τους.

Η θεραπεία συνίσταται στην απομάκρυνση της τρυγίας και την χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης. Αυτό γίνεται με την χρησιμοποίηση υπερήχων με τους οποίους επιτυγχάνεται ο πλήρης καθαρισμός των δοντιών ακόμη και υποουλικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως συνίσταται ο έλεγχος της στοματικής κοιλότητας τουλάχιστον μια φορά το χρόνο και προληπτικά το βούρτσισμα των δοντιών και όπου αυτό δεν είναι δυνατό, τη χρήση χαπιών χλωρεξιδίνης σε υγρή μορφή για το νερό ή σε μορφή τζελ. Στο ιατρείο μας γίνεται χρήση υπερήχων υψηλής συχνότητας για καθαρισμό και της υποουλικής τρυγίας.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ

Ένα Ροτβάιλερ ηλικίας 2 ετών αντιστοιχεί σε άνθρωπο ηλικίας 25 ετών.

περισσότερα...

© Developed by HyperMorph 2013