Σκύλος - Γάτα: Τοξοπλάσμωση

Τοξοπλάσμωση:

Το παράσιτο της τοξοπλάσμωσης έχει κυρίως συνδεθεί με την περίοδο της εγκυμοσύνης στις γυναίκες και τη γάτα, τις περισσότερες φορές όμως άδικα λόγω άγνοιας και υπερβολικού φόβου.

Συνηθέστατα προσβάλλει τη γάτα ενώ σπανιότερα μπορεί να προσβάλλει και άλλα ζώα αλλά και τον άνθρωπο.

Ο άνθρωπος μολύνεται με δύο τρόπους:

Α) Καταπίνοντας σποροφόρες ωοκύστεις από λαχανικά και φρούτα που δεν έχουν πλυθεί σωστά, επαφή με άρρωστα ζώα π.χ. με κόπρανα, άμμο υγιεινής κ.λ.π.

Β) Κατανάλωση κρέατος που δεν έχει ψηθεί καλά.

Αυτός ο τρόπος είναι και ο πιο συνηθισμένος, πράγμα που επιβάλλει στις εγκυμονούσες και σε άτομα με κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, την κατανάλωση καλά ψημένων κρεάτων. Στα περισσότερα ζώα και στον άνθρωπο η λοίμωξη δεν εμφανίζει κλινικά συμπτώματα ή αν εμφανιστούν αφορούν διάφορα συστήματα με συνηθέστερα το αναπνευστικό (πνευμονία) , το πεπτικό (διάρροια) και τέλος το γεννητικό. Ιδιαίτερα η τελευταία προσβολή είναι κρίσιμης σημασίας για τις γυναίκες. Ο προγεννητικός έλεγχος θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τα αντισώματα του τοξοπλάσματος. Μια υποψήφια μητέρα που έχει αντισώματα έναντι του τοξοπλάσματος σημαίνει ότι παλαιότερα νόσησε (πιθανόν χωρίς συμπτώματα) οπότε δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

Αν όμως δεν έχει αντισώματα (δεν έχει μολυνθεί παλαιότερα) και μολυνθεί τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης στην καλύτερη περίπτωση θα ακολουθήσει αποβολή και στη χειρότερη γέννηση παιδιού με νευρολογικά προβλήματα.

Έτσι λοιπόν αυτές οι εγκυμονούσες θα πρέπει:

Α) να ψήνουν πολύ καλά τα κρέατα που καταναλώνουν.

Β) να πλένουν πολύ καλά τα λαχανικά ακόμη και με σαπούνι.

Γ) να αποφεύγουν τον χειρισμό κρέατος με γυμνά χέρια διότι, εφόσον υπάρχουν αμυχές ή τραύματα, μπορεί να αποτελέσουν πύλη εισόδου του παρασίτου.

Δ) δεν πρέπει να υιοθετούν γατάκια πριν ελεγθούν από τον κτηνίατρο.

Σήμερα υπάρχουν ασφαλείς διαγνωστικές μέθοδοι. Θα πρέπει να τονιστεί ότι μια γάτα που από μηνών ή ετών ζει σε ένα διαμέρισμα και τρέφεται πάντοτε με έτοιμες τροφές (ξηρά τροφή) και καλομαγειρεμένες δεν αποτελεί σε καμμία περίπτωση κίνδυνο για τον άνθρωπο.

ΠΙΣΩ

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ

Ένα κανίς ηλικίας 10 ετών αντιστοιχεί σε άνθρωπο ηλικίας 59 ετών.

περισσότερα...

© Developed by HyperMorph 2013