Σκύλος - Γάτα: Λεϊσμανίωση

Λεϊσμανίωση (Καλα-Αζαρ) :
Είναι μια από τις σοβαρότερες και σχετικά συχνές νόσους που μπορεί να εμφανιστεί στο σκύλο.
Οφείλεται στο πρωτόζωο Leishmania spp το οποίο προκαλεί νόσο που προσβάλλει ζωτικά όργανα και συστήματα του ζώου.

Το παράσιτο μεταδίδεται με το τσίμπημα σκνίπας του είδους Phlebotomus spp που προηγούμενα έχει τσιμπήσει μολυσμένο ζώο. Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ βασική διότι η νόσος μπορεί να αποβεί θανατηφόρα εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις στα συχνότερα ερωτήματά σας:

1) Τι προξενεί η λεϊσμανίωση στο ζώο μου;

Όταν ο σκύλος σας τσιμπηθεί από μια μολυσμένη σκνίπα τα πρωτόζωα εισέρχονται στο αίμα όπου μπορεί να παραμείνουν για μήνες. Καθώς οι μηχανισμοί άμυνας του ζώου σας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το παράσιτο, αυτό μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας σε πολλά ζωτικά όργανα. Η περίοδος επώασης, δηλαδή ο χρόνος που μεσολαβεί από τη μόλυνση μέχρι την εμφάνιση των πρώτων κλινικών συμπτωμάτων ποικίλλει από 6 μήνες έως 2 χρόνια.

2) Προσβάλλεται ο άνθρωπος από τη νόσο;

Η λεϊσμανίωση προσβάλλει τους σκύλους  και πολύ σπανιότερα τους ανθρώπους. Στον άνθρωπο η νόσος μεταδίδεται ΜΟΝΟ μέσω της σκνίπας και ΔΕΝ μεταδίδεται με άμεση επαφή με τον σκύλο φορέα.

3) Ποιά είναι τα συχνότερα συμπτώματα;

Κατάπτωση, Ανορεξία, Απώλεια βάρους ακόμη και με κανονική όρεξη, Δερματολογικά προβλήματα, Αναιμία, Ρινορραγία, Πολυουρία-Πολυδιψία κ.λ.π. Αν εντοπίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει άμεσα το ζώο να εξεταστεί.

4) Πώς γίνεται η διάγνωση;

Λόγω του ότι τα συμπτώματα ποικίλλουν και είναι κοινά η λεϊσμανίωση είναι δύσκολο να διαγνωσθεί μόνο με βάση αυτά. Η διάγνωση γίνεται με εξέταση αίματος άμεσα και με ακρίβεια με διαγνωστικά ΚΙΤ μέσα σε 10 λεπτά. Η ιδανικότερη περίοδος για εξέταση αίματος σε ένα σκύλο που δεν παρουσιάζει ύποπτα συμπώματα είναι οι μήνες από Νοέμβριο έως Ιανουάριο.

5) Εμβόλιο

Από τον Ιανουάριο του 2012 υπάρχει πλέον εμβόλιο κατά της επικίνδυνης αυτής νόσου (βλέπε Εμβόλια)

ΠΙΣΩ

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ

Ο Γερμανικός ποιμενικός έχει περίπου 200 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα ενώ ο άνθρωπος έχει μόνο 15 εκατομμύρια.

περισσότερα...

© Developed by HyperMorph 2013