Πτηνά: Καναρίνι

Ανήκουν στην οικογένεια των σπίνων. Κατάγεται από μια άγρια μορφή, το σειρίνο τον κανάριο που είχε για πατρίδα του τις Κανάριες νήσους, όπως υποδηλώνει και το όνομά του. Τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου αρχίζει ο χρόνος της επώασης. Τα θηλυκά γεννάνε μέχρι 5 αυγά που τα επωάζουν μέσα σε 13 - 14 ημέρες. Πριν αγοράσουμε ένα καναρίνι πρέπει να σκεφτούμε αν διαθέτουμε το χώρο, το χρόνο και την υπομονή για ένα τέτοιο σύντροφο καθώς επίσης να αναρωτηθούμε αν το συχνό σφύριγμα δεν θα μας γίνει με τον καιρό ενοχλητικό.

Καθαρό, γυαλιστερό και πλήρες φτέρωμα, καθαρά φωτεινά μάτια και χαρούμενες ζωηρές κινήσεις δείχνουν ένα υγιές καναρίνι. Δεν αγοράζουμε πουλιά που κάθονται σαν παραφουσκωμένα με θολά μάτια που κοιτάνε αδιάφορα ή που κρατάνε το κεφάλι τους σκεπασμένο κάτω από τα φτερά τους. Για τα καναρίνια σωστή διατροφή σημαίνει υγεία και μακροζωία ό,τι άλλωστε ισχύει για όλα τα κατοικίδια. Μια μικτή τροφή που περιλαμβάνει καναβούρι, σπόρους μαρουλιού, παπαρούνας και αγριολίναρου, σπόρους από κοκκινογούλια, κεχρί και βρώμη συνήθως καλύπτει αρκετά καλά τις διατροφικές ανάγκες του καναρινιού μας. Για αυτούς που δεν έχουν χρόνο να φτιάχνουν μόνοι τους τη τροφή κυκλοφορούν έτοιμες (πάντα συσκευασμένες) τροφές στο εμπόριο συμπληρωμένες με διάφορες βιταμίνες, Οι λιχουδιές που μπορούν να προστεθούν στην διατροφή του περιλαμβάνουν φρέσκα φρούτα και φυτά όπως μαρούλι ή ένα ματσάκι αγριόχορτο. Μεγάλη προσοχή απαιτείται να μην είναι ραντισμένα, να είναι καλά πλυμένα αλλά ποτέ δεν τα προσφέρουμε βρεγμένα.

Πτερόρροια:

Η αλλαγή του φτερώματος, δηλαδή ο χρόνος στον οποίο τα παλιά χρησιμοποιημένα φτερά αντικαθίστανται με καινούρια, είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Η αλλαγή αυτή γίνεται στο διάστημα μεταξύ του τέλους του καλοκαιριού και της αρχής του φθινοπώρου και διαρκεί 6 εβδομάδες περίπου. Αυτή την εποχή τα καναρίνια δεν τραγουδάνε. Όταν φανούν στο κεφάλι και το λαιμό τα κλειστά σακκουλάκια των καινούριων φτερών, πλησιάζει το τέλος της αλλαγής του φτερώματος. Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα αρχίζει το πουλί να τραγουδάει πάλι. Τροφή με πολλές βιταμίνες και ανόργανες ουσίες όπως και άμμος με πρόσθετα ασβεστίου βοηθούν στο να γίνει η αλλαγή γρήγορα και χωρίς επιπλοκές. Οι δυσκολίες στην αλλαγή του φτερώματος είναι συνήθως αποτέλεσμα κακής διατροφής. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός κτηνίατρου όπως επίσης και σε κάθε περίπτωση που θα παρατηρήσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, φταρνίσματα, δύσπνοια, άσπρες κρούστες στα πόδια και στα νύχια, όταν τα πουλιά ξύνονται συνέχεια, δακρυσμένα μάτια, εξωτερικά τραύματα, θαμπό ή ανακατεμένο φτέρωμα, συσπάσεις της κοιλιάς, δυσκολίες στην αφόδευση. Στο ιατρείο μας θα βρείτε όλων των ειδών τα φάρμακα για καναρίνια καθώς και ειδικά συμπληρώματα διατροφής.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ

Ένα κανίς ηλικίας 10 ετών αντιστοιχεί σε άνθρωπο ηλικίας 59 ετών.

περισσότερα...

© Developed by HyperMorph 2013